woensdag 20 mei 2009

Hypotheekverstrekkers moeten verantwoordelijkheid nemen

Vereniging Eigen Huis vindt dat hypotheekverstrekkers hun verantwoordelijkheid moeten nemen en eigenwoningbezitters moeten helpen die door de kredietcrisis in financiƫle problemen zijn gekomen. Dat kan door huiseigenaren die geen beroep kunnen doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) standaard een betalingsregeling aan te bieden waarmee een financieel moeilijke periode kan worden overbrugd. Het is zowel voor de economie als voor de woningmarkt van groot belang dat het aantal gedwongen verkopen niet onnodig toeneemt. Daarom dienen hypotheekverstrekkers ook mee te werken aan de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen als daarmee het probleem van dubbele woonlasten kan worden verlicht.

Financiers medeverantwoordelijk.
De woningmarkt, waar de hypotheekverstrekkers de laatste decennia zoveel aan hebben verdiend, is door de kredietcrisis ernstig in de problemen gekomen. De gevolgen zijn nu pijnlijk voelbaar. Eigenwoningbezitters hebben te kampen met een waardedaling van hun vaak hooggefinancierde woning en hebben in toenemende mate te maken met betalingsproblemen voor als gevolg van de stijgende werkloosheid. Daarnaast is er veel schade en vermogensverlies door woekerpolissen en beurskoersdalingen in combinatie met (top)hypotheken. De verdenking bestaat bovendien nog steeds dat hypotheekverstrekkers te hoge rentetarieven berekenen, waardoor kopers vaak onnodig hoge maandlasten betalen. Vereniging Eigen Huis is van mening dat hypotheekverstrekkers nu hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen en de klant daadwerkelijk centraal moeten stellen.

Soepele betalingsregeling noodzakelijk.
Op dit moment bestaat er alleen een woonlastenfaciliteit voor huiseigenaren die hun hypotheek hebben afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee kan een financieel moeilijke periode worden overbrugd, bijvoorbeeld in geval van werkloosheid. Vereniging Eigen Huis vindt dat er een vergelijkbare betalingsregeling moet komen voor de ruim 3 miljoen huiseigenaren die geen NHG op hun hypotheek hebben. De vereniging vindt dat hypotheekverstrekkers zich onder de huidige omstandigheden soepel moeten opstellen en hiervoor een standaard regeling moeten aanbieden.

Tijdelijke verhuur moet mogelijk zijn.
Daarnaast vindt Vereniging Eigen Huis dat hypotheekverstrekkers ten volle moeten meewerken aan de tijdelijke verhuur van te koop staande woningen op basis van de Leegstandwet. Tijdelijke verhuur kan een oplossing bieden voor eigenwoningbezitters die door dubbele woonlasten in problemen zijn gekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten